Op 29 mei 2024 presenteerde Floor Stehouwer op de Vrije Universiteit in Amsterdam de bevindingen van een pilotstudie naar de effectiviteit van SilentHands bij de behandeling van specifieke fobieën. Het resultaat: Er is een significant effect van de behandeling met SilentHands voor en na de behandeling (2 tot 4 behandelingen). Er is tevens een significant verschil met de controlegroep die aan een wachtlijst werd toegewezen.
Omdat het een pilotstudie betreft en het aantal onderzochte deelnemers nog klein is, mag je wetenschappelijk niet zeggen dat het een heel erg effectieve methode is. Daarvoor moeten de aantallen in een vervolgstudie hoger zijn. Wetenschappers noemen dit resultaat: veelbelovend. De VU doet momenteel vervolgonderzoek, dus in de toekomst zal er meer duidelijk worden.
Toch kan ik (als niet-wetenschapper met een belang 😊) het niet laten om te zeggen dat de resultaten erg goed waren. Van de 8 deelnemers in de experimentele groep was de mediane score vlak voor de start van de behandeling 24.3 (max 40.0) op de gevalideerde vragenlijst Severity Measure for Specific Phobia – Adult van de DSM 5. De mediane score direct na de behandeling (max 4 sessies) was 2.0. De 2 maanden follow up meting liet zien dat deze score stabiel bleef.
Als je de persoonlijke verhalen achter de cijfers in beschouwing neemt, is dit misschien nog wel mooier nieuws. Iemand die thuis niet meer ontspannen op de bank kon zitten door de angst voor muizen, kan zich thuis weer ontspannen. Er was ook iemand die niet meer naar haar werk durfde omdat er een muis was gesignaleerd. Die gaat weer vrolijk naar haar werk. Iemand die zich al twintig jaar niet meer in de auto, bus of trein kon verplaatsen, kan weer overal naar toe. Iemand die in Utrecht na schemering liever niet meer naar buiten ging, vanwege de angst om ratten te zien, kan ’s avonds weer op pad. Iemand die elk jaar vanaf september al in de stress zit vanwege vuurwerk dat afgestoken wordt, verheugt zich er nu op dat zij Oud en Nieuw met vrienden kan vieren. Iemand die angst had om erg rood te worden als de aandacht op haar werd gevestigd, durft zichzelf weer te presenteren. Iemand die al twintig jaar niet op de snelweg reed, durfde weer autorijles te nemen.
Specifieke fobieën zijn een goede testcase voor de kracht van het verwerkingsmechanisme van SilentHands. Maar gelukkig is dit mechanisme in vrijwel elke hulpvraag van cliënten van coaches en therapeuten toepasbaar en leidt het vaak tot zeer snelle transformaties.